A hamarosan induló Homola Pincészet zöldmezős beruházásként, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken jött létre. Szőlőterületeik egy részén áthalad a csopaki rizling tanösvény is. A tulajdonos olyan pincét álmodott meg, amely magán viseli a Balaton-felvidék építészeti stílusait, a természeti környezetbe jól illeszkedik, és a minőség garanciájaként a legmodernebb technológiát alkalmazza.
A borokat saját, hozamkorlátozott szőlőből, hagyományos oxidatív és reduktív érleléssel készítik. A minőség szavatolása érdekében a megvásárolt szőlőterületeken újratelepítést terveznek, amit egy hektáron már meg is valósítottak. A tulajdonosok célja egy hat hektáros gazdaság működtetése, ahol jól megfér egymással az olaszrizling, a szürkebarát, a tramini, a pinot blanc, a kékfrankos és a syrah.
A javában folyó beruházás forrásait részben az ÚMVP biztosította az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból: 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásra lettek jogosultak, legalább 5 éves fenntartási kötelezettség vállalása mellett. Időközben egy újabb pályázatot is benyújtottak szőlészeti gépek vásárlására, ami szintén a hosszabb távú fejlesztés irányába mutat. Jelenleg is alkalmaznak helyi lakosokat, de a tervezett növekedés és a vállalkozás bővülése újabb munkahelyeket teremthet a jövőben.
Szeretnénk tovább öregbíteni a régió és a balatoni borok hírnevét, emellett fontosnak tartjuk a borvidéki és regionális összefogás erősítését, nem célunk konkurenciaharcot folytatni a helyi pincészetekkel – mondja Bundai Zsófia, a vállalkozás ügyvezetője. Olyan minőségi borászat felépítését tervezzük, amely néhány éven belül kiérdemli, hogy egy lapon említsék a Jásdi- vagy a Figula Pincészet.